Team Coop - Repsol markerer Verdens Kreftdag
Kreftforeningen er en av de største ideelle organisasjonene i Norge og representerer stemmene til alle som rammes eller blir påvirket av kreft. Team Coop-Repsol er derfor glade for at vi får muligheten til å fremme fysisk helse og ta opp kampen mot kreft gjennom å utnytte vår posisjon som et av Norges ledende sykkellag. Du har kanskje lagt merke til den rosa sløyfen på årets drakt? Den rosa sløyfen viser at vi sykler for noe mer enn bare resultater.
Saken fortsetter under bildet!
Coop er hovedpartner til Kreftforeningen og vi står sammen i kampen mot kreft. Vi bærer den rosa sløyfen for å vise solidaritet for alle som er rammet av kreft, og sammen med Coop og Kreftforeningen ønsker vi å øke bevisstheten og kunnskapen rundt kreft. Det er en påminnelse for alle som er tilknyttet laget, og alle som følger oss. Vi sykler også for å fremme arbeidet Kreftforeningen gjør for at færre skal få kreft, flere skal overleve og en bedre livskvalitet til pasienter og deres familier.
Morens kreftdiagnose ble starten på sykkelkarrieren til Monica
En av de som virkelig har fått kjenne hvordan det er å oppleve kreft på nært hold, er Monica Greenwood, en av rytterne på laget. Da Monica var 14 år gammel fikk hennes mor en halskreftdiagnose og måtte gjennom krevende behandling. For Monica ble det også starten på sykkelkarrieren:
– Den sommeren fikk hun mye behandling for kreften, og som en utflukt fra tiden hun var under behandling, tilbrakte jeg mange timer på sykkelen med en venn av meg. Det fungerte som en distraksjon for meg, og førte til at jeg virkelig ble glad i å sykle. Mine søsken og jeg skaffet moren vår en sykkel også, slik at også hun kunne bli med oss på sykkeltur. Det hjalp henne gjennom perioden med kreft, forklarer Monica Greenwood.
Senere har Monica også fått oppleve hvordan kreftsykdommen kunne endt for hennes mor, da hennes svigermor døde av brystkreft.
– Det fikk meg virkelig til å innse hvor heldig min familie var.
Kreftkampen
I Norge var det over 320000 personer som fikk kreft det siste året. Før fylte 80 år har rundt 4 av 10 nordmenn fått minst én kreftdiagnose. Kreft rammer flest eldre, hvor 3 av 4 krefttilfeller rammer menn og kvinner over 60 år.
Det finnes ikke én kreftgåte som kan løses over natten for å gjøre ende på all kreftsykdom, men takket være forskning på kreft, overlever 3 av 4 som får kreft i Norge i dag. Det er dobbelt så mange som for 50 år siden. Det kommer stadig nye måter å undersøke og behandle kreft på, men vi har enda en vei å gå.
Dersom kreft oppdages tidlig, er det god mulighet for å bli frisk. Det finnes ikke én metode som kan utelukke at kreft finnes i kroppen, men det er flerel ting vi kan gjøre for å oppdage kreft tidlig. Å følge med på endringer i kroppen og følge det nasjonale screeningprogrammet er viktig.
Sjekk deg!
Hvor viktig det er å sjekke seg har Stine Dale opplevd på nært hold. Hennes bestefar fikk tilfeldig vite det på en legetime, i en helt annen by enn der han bor og som han ikke helt så poenget ved å gå på. Legen tok en generell sjekk, og oppdaget noe som kunne se ut som kreft.
– Vi er veldig glade for at han faktisk dro og oppdaget det. Det er jo usikkert hvordan det ville gått om han hadde ventet lengre før kreften ble oppdaget, forteller Stine.
– Når det skjer i nær familie blir det en oppvekker for hele gjengen, så jeg tror det er få i familien som kommer til å droppe legetimer fremover, sier hun videre.
Kreft blant menn
Er du mann, har du 30% større risiko for å få kreft. Hvert år får over 19 000 menn kreft i Norge og dødeligheten er også høyere for menn – menn har nemlig hele 43 prosent høyere risiko for å dø av kreft, enn kvinner. Årsakene til dette er sammensatte, men det er i hovedsak fire grunner til denne forskjellen: Genetikk, livsstil, yrker, og at sykdommen oftere har kommet lenger hos menn når den oppdages.
Med kampanjen vil Kreftforeningen skape mer åpenhet, slik at færre føler seg alene og flere oppsøker hjelp. Snakk med legen, partneren din, en venn eller Kreftforeningen. (Denne kampanjen ble i fjor byttet ut med Menn, gjør noe med det, med et mål om flere menn skal gå til legen ved vedvarende helseproblemer)
Rosa sløyfe og brystkreft
Brystkreft er en av de mest hyppigste formene for kreft og rammer rundt 3500 kvinner i Norge hvert år. Én av ti norske kvinner vil utvikle brystkreft i løpet av livet, og 92,5 % lever 5 år etter diagnosen, men takket være forskning på behandling og tidlig oppdagelse, overlever flere enn tidligere. Om man jevnlig undersøker brystene og går til mammografi, kan kreften oppdages tidligere – og dermed kan potensiell spredning forebygges.
Team Coop-Repsol er stolte av å kunne sykle for noe større og fronte Kreftforeningens livsviktige arbeid i kampen mot kreft.